Johtaminen kaipaa aivan uudenlaista osaamista

Kirsi Elina Kallion mukaan johtamisen opit perustuvat edelleen liikaa työpaikkojen pysyviin palkkasuhteisiin eikä uusia työnteon muotoja huomioida. ”Sitten ihmetellään, että ’apua, miksi nämä ihmiset eivät sitoudu tänne’.”

Työsuojelurahaston toiminta | 8.5.2023

Johtaminen kaipaa aivan uudenlaista osaamista

Teksti: Sami Turunen

Kuva: Sami Turunen

Työelämä muuttuu, mutta johtamistaidot eivät muutu riittävän nopeasti. Työsuojelurahaston tukemassa tietokirjassa annetaan johtajille keinoja sopeutua uuteen tilanteeseen.

Työelämän murros, kuten asiantuntijoiden alustatyö, verkostomainen työ tai osaamisen vuokraaminen tuottaa päänvaivaa johtamiselle ja sen perinteisille opeille.

”Meille on teollisessa yhteiskunnassa syntynyt tiettyihin lokeroihin perustuva johtamisen ja rekrytoimisen malli. Isot korporaatiot elävät tämän suhteen omaa elämäänsä”, sanoo Kirsi Elina Kallio.

Kallion mukaan nyt pitäisi ymmärtää ja huomioida johtamisessa, mitä arvoa yritykset tuottavat toiminnallaan asiakkailleen. Se ei enää onnistu hierarkkisten ja organisaatiokeskeisten rakenteiden puitteissa.

”Johtamiskirjallisuus on valtava bisnes, mutta meillä koulutetaan johtajia menneen maailman näkökulmasta. Se on sinänsä luonnollista, koska onhan paljon helpompi opettaa johtamaan porukkaa, joka on ollut talossa vuosikaudet. Heitä voi hallita sillä, että luvataan ylennys joskus kahden vuoden päästä.”

Kallion mukaan tämä ei enää nuorten osaajien kohdalla päde, koska kukaan ei välttämättä halua olla enää edes kahta vuotta samassa työpaikassa.

”Ei ole enää mikään poikkeustila, että porukka vaihtuu koko ajan. Kansainvälisten selvitysten mukaan maailmalla jopa 40 prosenttia yritysten käyttämästä työvoimasta on ulkoisia osaajia, vuokrattua tai ostettua työtä. Se on uusi normaali ja se vaatii myös johtamiselta erilaista kyvykkyyttä.”

Suunta selvä, keinovalikoima ei

Kallio on valmentaja, luennoitsija ja johdon sparraaja, jolla on taustalla myös pitkä tutkijan ura. Uutuuskirja Moderni johtaja on silti hänen ensimmäisensä.

”Tämän alan huippututkimusta on meillä tehty paljon, mutta siitä ei Suomessa oikein tiedetä. Olen itsekin julkaissut tiedeartikkeleita, joita on mukana ulkomaisissa kokoomateoksissa. Tämä on vuosikausiin ensimmäinen suomeksi kirjoitettu populaari kirja, joka pohjaa kehittävään työntutkimukseen”, Kallio sanoo.

Työelämän murros on monessa mielessä ollut käynnissä jo aika kauan. Suomalaiset esimiehet ja johtajat kyllä tietävät, mihin suuntaan johtamisessa pitäisi mennä, mutta on eri asia, tiedetäänkö, miten sinne mennään.

”Se, miten organisaation muuttaminen tehdään käytännössä, kaipaa konkreettisia työkaluja.”

Niitä hänen kirjansa tarjoaa johtamisen tueksi: moderneja, systeemiajatteluun ja kehittävän työntutkimuksen teoriaan pohjaavia työkaluja.

”Kirjan kirjoittaminen on minulle helppoa. Kun on pitkä tutkijanura takana ja olen luennoinut yliopistoilla, lähdeteokset ovat selkäytimessä. Nyt oli oikea hetki tälle kirjalle.”

Voiko kirjan lukemisesta olla hyötyä myös johdettaville?

Voiko kirjan lukemisesta olla hyötyä myös johdettaville?

”Siitä on hyötyä kaikille. Jokaisen, joka hakee omaa paikkaansa työmarkkinoilla, pitää ymmärtää pelin uusi henki”.

Kallio toivoo, että jo kouluissa nuorille opetettaisiin sitä, miten tulevaisuuden työmarkkinoilla pelataan.

”Itsekin luulin, että kun olet vaan paras ja teet kaikki hommat mitä käsketään, niin sinulla on jossain joku lokero, mihin menet ja jossa voit pysyä loppuelämäsi. Mutta ei sellaisia paikkoja enää ole.”

Johtajien koulutus ei vaadi johtajakokemusta

Vaikka Kirsi Elina Kalliolla on monipuolinen tausta johtamisen kouluttajana, hän ei ole itse ollut päivääkään johtajana. Omien sanojensa mukaan hänet revittiin suoraan yliopistosta jo hyvin nuorena opettamaan ja johtajia kouluttamaan.

Johtamiskokemuksen puute ei ole silti este kirjoittaa johtamisen oppaita.

”Eivät kaikki jääkiekon huippuvalmentajakaan ole pelanneet itse NHL:ssä. Meillä on joukkuelajeissa hyviä valmentajia, ja monet ovat taustaltaan kasvatustieteilijöitä. Huippupelaajistakin voi totta kai tulla hyvä valmentaja, mutta siinä tarvitaan myös uudenlaista ja erilaista asiantuntemusta pelikokemuksen lisäksi”, Kallio vertaa.

Kallio kirjoitti kirjaa kesällä 2022. Solmittuaan syksyllä kustannussopimuksen Kauppakamarin kanssa hän sai Työsuojelurahaston kolmen kuukauden tietokirjastipendin. Sen turvin hän viimeisteli teoksen loppuvuonna ja käytti kirjoittamiseen loma-aikojaan.

”Koska muita tuloja ei voi stipendiaikana olla, yrittäjälle kirjan kirjoittaminen on iso investointi. Siksi pitää kirjoittaa nopeasti”, hän hymyilee.

Kirsi Elina Kallio: Moderni johtaja – työsuhteiden johtamisesta toiminnan johtamiseen (Kauppakamari)

Rahoitusta tietokirjan kirjoittajalle

Työsuojelurahastosta voit hakea stipendirahoitusta tutkittuun tietoon perustuvan työelämäaiheisen tietokirjan kirjoitustyöhön. Stipendikauden aikana valmistelet käsikirjoituksesi julkaistavaksi. Tietokirjan sisällön on liityttävä Työsuojelurahaston rahoitusalueisiin: työturvallisuuteen, työterveyteen, tuottavuuteen tai työelämän suhteisiin. Stipendi myönnetään 2–6 kuukaudeksi ansiotulon menetykseen. Stipendihakuja on kolme kertaa vuodessa.

Lue lisää: www.tsr.fi/rahoitus-yksityishenkiloille/tietokirjastipendi

Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastauksia kpl