Työelämä puskee paineita joka suunnasta – apua uudesta kirjasta

Työntekijöitä kuormittavat nykyään sekä ulkoa päin tulevat vaatimukset että ihmisen omat odotukset menestykselle, sanoo Tony Dunderfelt.

Juttusarjassa esitellään Työsuojelurahaston stipendirahoituksella kirjoitettuja tietokirjoja ja niiden tekijöitä.

Työsuojelurahaston toiminta | 12.4.2022

Työelämä puskee paineita joka suunnasta – apua uudesta kirjasta

Teksti: Sami Turunen

Kuva: Sami Turunen

Psyyke vaatii samanlaista huolenpitoa kuin fyysinenkin kunto. Tony Dunderfeltin uusi kirja valmistui Työsuojelurahaston tietokirjastipendin tuella.

Tony Dunderfeltin tuore kirja on kirjoittajan omasta mielestä hyvin ajankohtainen erityisesti siksi, että kaikkialla puhutaan tällä hetkellä mielenterveyden tärkeydestä.

”Aihe on tuttu varsinkin nuorten ja työssäkäyvien ihmisten kohdalla, mutta puhe tuppaa usein jäämään juhlapuheen tasolle. Sen sijaan meidän pitäisi osata oikeasti rauhoittua, vuorovaikuttaa ja toimia niin, että löydämme voimavaroja itsestämme.”

Tuoreen Hyvä fiilis – Mielen hyvinvointitaidot työelämässä -kirjan ydinviesti on se, että samalla lailla kuin kehitetään mitä tahansa fyysiseen terveyteen tai vaikka ravitsemukseen liittyviä asioita, myös mielen hyvinvointia pitää kehittää.

Kirja pohjautuu myös Dunderfeltin aiempaan Mielen hyvinvointi -koulutusohjelmaan ja materiaaleihin. Kirjan käytännönläheisimmässä osiossa on yksinkertaisia, 30 sekunnin harjoitteita mielen hyvinvoinnin edistämiseksi.

Kuormaa kevyemmäksi

Psykologi Dunderfeltilla on pitkä ura oppaana parempaan työelämään. Hänen mielestään suurin korjaamista vaativa asia suomalaisessa työelämässä on tällä hetkellä ylikuormitus.

”Ihmisillä pitäisi olla mahdollisuus säädellä ja ohjata paremmin töitään. Toisaalta työnantajalla on vaatimuksia yhä tehokkaammasta tekemisestä, ja toisaalta ihmiseltä tulee itseltään sisältäpäin vaatimuksia. Niiden mukaan pitää olla täydellinen tai pitää ansaita niin ja niin paljon. Tämän takia sekä ulkoisen että sisäisen ylikuormituksen vaara kasvaa”, Dunderfelt sanoo.

Dunderfelt toivoo, että erityisesti organisaatioiden henkilöstöihmiset lukisivat kirjan.

”Kirjasta saa perusteluita siihen, miksi työntekijän mielen hyvinvointiin pitää satsata samalla lailla kuin fyysiseen hyvinvointiin.”

Tony Dunderfeltin Hyvä fiilis -kirja pohjautuu materiaaleihin, jotka ovat syntyneet Dunderfeltin aiemmissa, myös Työsuojelurahaston tukemissa hankkeissa.

Selkeä prosessi kirjoittamisessa

Dunderfelt on yli 35-vuotisella urallaan kirjoittanut paljon itsetuntemuksesta ja vuorovaikutuksesta. Tuore kirja on järjestyksessään jo 25. Kirja ilmestyi helmikuussa 2022, ja palautettakin on ehtinyt jo tulla.

”Ilokseni sitä on tullut nimenomaan kollegoilta, jotka sanoivat, että tämä on hyvin perusteltu kirja. Se on siinäkin mielessä kiva kuulla, että aika harvoin asiantuntijat lukevat toistensa kirjoja”, Dunderfelt nauraa rehevään tyyliinsä.

Kirja on kirjoitettu Työsuojelurahaston tietokirjastipendin tuella.

”Stipendi oli hyvin mutkaton ja selkeä hakea. Minulla on tapana varata kirjan kirjoittamiseen pari kuukautta aikaa. Silloin on vähemmän tuloja, joten stipendi auttoi juuri siinä, että sain kirjoitettua kirjan hyvin loppuun saakka.”

Dunderfelt on kokeneena kirjoittajana luonut itselleen rutiineja ja käytäntöjä, joilla kirja syntyy mahdollisimman vaivatta.

”Olen sekä luova kirjoittaja että käytännön tekijä. Teen töitä alitajuntani kanssa ja kerään informaatiota usein vuosikaupalla lukemalla, tutkimalla ja keskustelemalla. Jossain vaiheessa tiedän melko hyvin, että aihe on kypsynyt alitajunnan uunissa valmiiksi, kirjaksi kirjoitettavaksi”, hän kuvaa.

”Viimeisimmät kirjat ovat syntyneet tällä menetelmällä. Kun prosessin oppii, se on kiehtovaa luomista. Kirjoittamisen pitää olla mukavaa ja innostavaa, en halua olla sellainen kärsivä kirjailija”, Dunderfelt nauraa.

Tony Dunderfelt kertoo Hyvä fiilis – Mielen hyvinvointitaidot työelämässä -kirjastaan Työsuojelurahaston 21.4. klo 10-11 järjestämässä webinaarissa. Vielä ehdit ilmoittautua maksuttomaan webinaariin.

Tony Dunderfelt:
Hyvä fiilis – Mielen hyvinvointitaidot työelämässä
Basam Books, 2022

Rahoitusta tietokirjan kirjoittajalle

Työsuojelurahastosta voit hakea stipendirahoitusta tutkittuun tietoon perustuvan työelämäaiheisen tietokirjan kirjoitustyöhön. Stipendikauden aikana valmistelet käsikirjoituksesi julkaistavaksi. Tietokirjan sisällön on liityttävä Työsuojelurahaston rahoitusalueisiin: työturvallisuuteen, työterveyteen, tuottavuuteen tai työelämän suhteisiin. Stipendi myönnetään 2–6 kuukaudeksi ansiotulon menetykseen. Stipendihakuja on kolme kertaa vuodessa.

Lue lisää: www.tsr.fi/rahoitus-yksityishenkiloille/tietokirjastipendi

Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastauksia kpl