Työsuojelurahaston rahoittamassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hankkeessa tutkittiin hyvän käsihygienian merkitystä jo noin 10 vuotta sitten. Hankkeessa kävi ilmi, että normaalioloissa käsien vesi–saippuapesu on tehokkaampaa kuin alkoholihuuhteiden käyttö. Työsuojelurahaston rahoittamassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hankkeessa tutkittiin hyvän käsihygienian merkitystä jo noin 10 vuotta sitten. Hankkeessa kävi ilmi, että normaalioloissa käsien vesi–saippuapesu on tehokkaampaa kuin alkoholihuuhteiden käyttö.

Työterveys

• 18.03.2020

Korona koettelee yrityksiä – tärkeintä on maltti ja oikeat toimintatavat

Koronavirus iski Suomen ainakin hetkellisesti polvilleen. Yritykset pyrkivät selättämään pahimman vaiheen tarkoilla ohjeistuksilla.

Korona jyllää ja maailma on täynnä tietoa – osa valitettavasti kotikutoisten somepuoskarien mutu-tietoa. Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntijalääkäri ja Työsuojelurahaston hallituksen jäsen Auli Rytivaara kehottaa luottamaan oikeaan tietoon ja jättämään neuvomisen alan ammattilaisille.

”Ei pidä lähteä epäluotettaviin ohjeistuksiin. Nyt täytyy seurata luotettavia kanavia, esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuja, television tai esimerkiksi Radio Suomen keskusteluja ja muuta luotettavaa mediaa”, hän sanoo.

”Tilanne on vakava, mutta pitää ottaa rauhallisesti. Meillä ei ole mitään ulkonaliikkumiskieltoa, ja riittää että elää viranomaisten ohjeiden mukaan.”

Järjestelyjä ja järkeä käyttöön

Rytivaara muistuttaa perusasioista – käsi- ja yskimishygieniasta – epidemian taltuttamiseksi: Kädet pestään saippualla ja vedellä ja kuivataan kertakäyttöpyyhkeeseen. Yskitään hihaan. Vältetään lähikontakteja, koska virus leviää pisaratartuntana.

”Työssä, jossa käytetään yhteisiä kassakoneita tai näppäimistöjä, on hyvä pyyhkiä niitä mahdollisuuksien mukaan kunkin käyttäjän jäljiltä. Muuten hyvä siivous muun muassa Työterveyslaitoksen ohjeiden mukaan riittää.”

On paljon ammatteja, jotka joutuvat käymään normaalisti töissä epidemian aikaankin.

Työpaikkoja on kehotettu suosimaan etätyötä, mutta silti iso osa ihmisistä esimerkiksi palveluammateissa joutuu menemän töihin ja voi altistua muita enemmän.

”Kannattaa kulkea mahdollisuuksien mukaan omalla autolla. Jos julkisia on käytettävä, työnantaja voi yrittää järjestää työvuoroja siten, että vuoronvaihtojen ja ihmisten liikkumisen ei tarvitsisi tapahtua pahimpaan ruuhka-aikaan”, Rytivaara vihjaa.

Sosiaali- ja terveysalan sekä palvelualan lisäksi on paljon ammatteja, jotka joutuvat käymään normaalisti töissä epidemian aikaankin.

Näitä kriittisiä työtehtäviä ovat työt, jotka liittyvät esimerkiksi poliisin ja pelastuksen toimintaan, elintarviketeollisuuteen sekä logistiikkaan, joka turvaa elintarvikkeiden ja lääkkeiden saatavuuden. Myös esimerkiksi vesi- ja jätehuolto, siivouspalvelut ja lämmöntuotanto kuuluvat kriittisiin aloihin.

”Myös kemianteollisuus, jossa valmistetaan lääkkeitä, puhdistusaineita sekä polttoaineita, kuuluvat kriittisiin toimialoihin.”

Työterveyslaitos on yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa laatinut ohjeistuksen siivoukseen koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Työterveyslaitos on yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa laatinut ohjeistuksen siivoukseen koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Älä tuki terveyspalveluja

Terveysviranomaisten ohjeet sanovat, että turhia soittoja terveyskeskuksiin ja päivystyksiin pitää nyt välttää – flunssat ja lievät koronatapaukset on parempi hoitaa kotona, ettei terveydenhuolto ruuhkaudu suotta.

Myös yksityinen sektori auttaa julkista terveydenhuoltoa, kun Terveystalo ja Mehiläinen tekevät koronatestausta ja -neuvontaa.

”Se on ruuhkauttanut siellä erityisesti puhelinpalveluja, ja siksi kannattaa muistaa, että lieväoireiset ihmiset voivat hyvin odotella kotona”, Rytivaara sanoo.

”Selvitämme myös Sosiaali- ja terveysministeriön kanssa, voiko koronatilanteen hoitoon keskittää resursseja ja jättää lakisääteistä, mutta kiireetöntä hoitoa myöhemmin tehtäväksi.”

Työsuojelurahaston rahoittamassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hankkeessa tutkittiin hyvän käsihygienian merkitystä jo 10 vuotta sitten. Hankkeessa kävi ilmi, että normaalioloissa käsien vesi–saippuapesu on tehokkaampaa kuin alkoholihuuhteiden käyttö.

Lisätietoa: Stopflunssa: Voidaanko käsihygieniaa tehostamalla vähentää työstä poissaolojaksoja?