Korona koettelee yrityksiä – tärkeintä on maltti ja oikeat toimintatavat

Työsuojelurahaston rahoittamassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hankkeessa tutkittiin hyvän käsihygienian merkitystä jo noin 10 vuotta sitten. Hankkeessa kävi ilmi, että normaalioloissa käsien vesi–saippuapesu on tehokkaampaa kuin alkoholihuuhteiden käyttö.

Työterveys | 18.3.2020

Korona koettelee yrityksiä – tärkeintä on maltti ja oikeat toimintatavat

Teksti: Sami Turunen

Kuva: iStock

Koronavirus iski Suomen ainakin hetkellisesti polvilleen. Yritykset pyrkivät selättämään pahimman vaiheen tarkoilla ohjeistuksilla.

Korona jyllää ja maailma on täynnä tietoa – osa valitettavasti kotikutoisten somepuoskarien mutu-tietoa. Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntijalääkäri ja Työsuojelurahaston hallituksen jäsen Auli Rytivaara kehottaa luottamaan oikeaan tietoon ja jättämään neuvomisen alan ammattilaisille.

”Ei pidä lähteä epäluotettaviin ohjeistuksiin. Nyt täytyy seurata luotettavia kanavia, esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuja, television tai esimerkiksi Radio Suomen keskusteluja ja muuta luotettavaa mediaa”, hän sanoo.

”Tilanne on vakava, mutta pitää ottaa rauhallisesti. Meillä ei ole mitään ulkonaliikkumiskieltoa, ja riittää että elää viranomaisten ohjeiden mukaan.”

Järjestelyjä ja järkeä käyttöön

Rytivaara muistuttaa perusasioista – käsi- ja yskimishygieniasta – epidemian taltuttamiseksi: Kädet pestään saippualla ja vedellä ja kuivataan kertakäyttöpyyhkeeseen. Yskitään hihaan. Vältetään lähikontakteja, koska virus leviää pisaratartuntana.

”Työssä, jossa käytetään yhteisiä kassakoneita tai näppäimistöjä, on hyvä pyyhkiä niitä mahdollisuuksien mukaan kunkin käyttäjän jäljiltä. Muuten hyvä siivous muun muassa Työterveyslaitoksen ohjeiden mukaan riittää.”

On paljon ammatteja, jotka joutuvat käymään normaalisti töissä epidemian aikaankin.

Työpaikkoja on kehotettu suosimaan etätyötä, mutta silti iso osa ihmisistä esimerkiksi palveluammateissa joutuu menemän töihin ja voi altistua muita enemmän.

”Kannattaa kulkea mahdollisuuksien mukaan omalla autolla. Jos julkisia on käytettävä, työnantaja voi yrittää järjestää työvuoroja siten, että vuoronvaihtojen ja ihmisten liikkumisen ei tarvitsisi tapahtua pahimpaan ruuhka-aikaan”, Rytivaara vihjaa.

Sosiaali- ja terveysalan sekä palvelualan lisäksi on paljon ammatteja, jotka joutuvat käymään normaalisti töissä epidemian aikaankin.

Näitä kriittisiä työtehtäviä ovat työt, jotka liittyvät esimerkiksi poliisin ja pelastuksen toimintaan, elintarviketeollisuuteen sekä logistiikkaan, joka turvaa elintarvikkeiden ja lääkkeiden saatavuuden. Myös esimerkiksi vesi- ja jätehuolto, siivouspalvelut ja lämmöntuotanto kuuluvat kriittisiin aloihin.

”Myös kemianteollisuus, jossa valmistetaan lääkkeitä, puhdistusaineita sekä polttoaineita, kuuluvat kriittisiin toimialoihin.”

Työterveyslaitos on yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa laatinut ohjeistuksen siivoukseen koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.
Työterveyslaitos on yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa laatinut ohjeistuksen siivoukseen koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Älä tuki terveyspalveluja

Terveysviranomaisten ohjeet sanovat, että turhia soittoja terveyskeskuksiin ja päivystyksiin pitää nyt välttää – flunssat ja lievät koronatapaukset on parempi hoitaa kotona, ettei terveydenhuolto ruuhkaudu suotta.

Myös yksityinen sektori auttaa julkista terveydenhuoltoa, kun Terveystalo ja Mehiläinen tekevät koronatestausta ja -neuvontaa.

”Se on ruuhkauttanut siellä erityisesti puhelinpalveluja, ja siksi kannattaa muistaa, että lieväoireiset ihmiset voivat hyvin odotella kotona”, Rytivaara sanoo.

”Selvitämme myös Sosiaali- ja terveysministeriön kanssa, voiko koronatilanteen hoitoon keskittää resursseja ja jättää lakisääteistä, mutta kiireetöntä hoitoa myöhemmin tehtäväksi.”

Isot yritykset päivittävät korona-ohjeistusta jatkuvasti

Tokmannilla on valtava logistiikkakeskus ja 190 myymälää ympäri Suomen. Kassoilla henkilökunta kohtaa päivittäin satoja asiakkaita, joten heitä on ohjeistettu tarkasti koronaepidemian suhteen.

”Meillä on pakollista käyttää käsineitä ja asiakkaisiin pyritään pitämään metrin väli. Myös asiakkaille on laitettu kohteliaita kylttejä, että huomioidaan etäisyys molemmin puolin”, kertoo henkilöstöjohtaja Sirpa Huuskonen.

Pukuhuoneissa ja muissa henkilöstön tiloissa on tarkat ohjeet käsienpesun ja yskimishygienian suhteen.

”Vuoronvaihdoissa on ohjeistus, että ihmiset vaihtuvat hallitusti. Eri ryhmät välttävät kosketusta toisiinsa.”

Jos työntekijällä on edes epäilystä koronan oireista, omalla ilmoituksella ja esimiestä informoiden voi olla poissa jopa viiteen päivään asti.

”Meillä on myös digilääkäri-palvelua ja Mehiläisen puhelinpalvelu, johon voi soittaa kaikissa tilanteissa.”

Koronan tilannetta on seurattu Tokmannilla jo viikkoja. Johdon ja viestinnän korona-ryhmä kokoontuu päivittäin.

”Julkaisen joka päivä tiedotteen, jossa kerrotaan mitä toimintaketjussa eri paikoissa tapahtuu, ja lisäksi esimiehet informoivat henkilökuntaa myymälöissä ja keskusvarastossa. Eilen ohjeistettiin muun muassa se, että kaikki ostoskärryjen ja korien kahvat pyyhitään kaksi kertaa päivässä.”

 

Siivous keskeisessä roolissa

Koronaepidemian aikana korostuu hyvä hygienia, ja siinä siivouksella on iso rooli. Lassila & Tikanojalla tilanteeseen ei herätty housut kintuissa.

”Meillä on päivitetyt suunnitelmat tällaisiin tilanteisiin jo valmiina. Siivoojia on ohjeistettu, miten toimitaan infektoituneiden tilojen osalta. Meillä on myös erityisryhmiä, jotka tekevät koronadesinfiointia”, kertoo liiketoimintajohtaja Antti Niitynpää.

”Myös tärkeiden pintojen, kuten kahvojen ja esimerkiksi kahviautomaattien näyttöjen ja näppäimistöjen pyyhintä on nyt entistä tarkempaa.”

L&T:ssa on varauduttu tilanteeseen myös riittävällä määrällä puhdistus- ja desinfektioaineita. Monin paikoin niitä on ollut vaikeuksia enää saada valmistajilta ja maahantuojilta.

L&T:llä on tarkat ohjeet suojavälineiden käytöstä sekä käsi- ja yskimishygieniasta. Myös matkustusohjeita on tiukennettu. Jos on epäilystäkään sairastumisesta, töistä on helppo jäädä pois.

”Meillä on annettu ohjeet sairauden tunnistamiseen. Jo normaalit ohjeemme sallivat poissaolon varsin hyvin omalla ilmoituksella.”

Niitynpää sanoo, että korona on aiheuttanut L&T:n kokoisessa talossa – yli 8 000 työntekijää – aikamoisen härdellin.

”Olen ollut alalla 25 vuotta, enkä ole tällaista ennen kokenut. Meillä on asiaan liittyen erilaisia sisäisiä kriisiryhmiä niin tuotannon kuin viestinnän suhteen. Ryhmät hoitavat asioita liiketoiminta-alueittain ja keskenään koordinoiden.”

Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastauksia kpl