Työsuojelurahaston määrärahoilla kehitetään työelämää
Työsuojelurahaston toiminta | 17.5.2017

Työsuojelurahaston määrärahoilla kehitetään työelämää

Rahoitusmuotoja on 13.

Tutkimusmääräraha tukee rahaston toimialalla tehtävää työtä, jonka tavoitteena on uuden tiedon tuottaminen tai uusien menetelmien kehittäminen tieteellisellä tutkimuksella. Määrärahalla voidaan tukea myös hankkeita, joiden tarkoituksena on tutkimukseen perustuen kehittää organisaatioiden toimintaa tai ratkaista työelämän ongelmia. Tieteellisen tutkimus- ja kehitystyön tuotoksella on oltava yleisempää käytännön merkitystä suomalaiselle työelämälle.

Tuotteistusmääräraha on uusi rahoitusinstrumentti, jonka tuella tuotetaan olemassa olevasta tutkimus- ja kokemustiedosta uusi, innovatiivinen asiantuntijapalvelu tai toimintatapa työpaikkojen käyttöön. Konseptissa korostuvat moniammatillisuus ja tutkimustiedon hyödynnettävyys suomalaisessa työelämässä. Loppukäyttäjän on oltava mukana kehittelytyössä.

Kehittämisavustuksen avulla työpaikat soveltavat tutkittua tietoa käytäntöön. Kehittämishankkeessa toimii aina ulkopuolinen asiantuntija.

Tiedotus- ja koulutusmääräraha edistää uuden, työelämää ja työoloja koskevan tutkimustiedon hyödyntämistä, levittämistä ja kansanomaistamista käyttäjille. Edellytyksenä on, että tietoa hyödynnetään laajasti suomalaisessa työelämässä. Hankkeelle on eduksi Työsuojelurahaston rahoittamien tutkimus- ja kehityshankkeiden tulosten hyödyntäminen. Tiedottamisen muotoja ovat viestintätuote tai -menetelmä, koulutus- tai oppimismenetelmä, konferenssi tai seminaari ja tiedotuskampanja. Rahoittamiensa tai muiden tutkimus- ja kehittämishankkeiden hanketiedottamista rahasto tukee siltä osin kuin tiedottaminen ylittää hakijan normaalin tiedotuksen ja tutkimussuunnitelman viestintäsuunnitelman.

Stipendi tukee työelämätutkijoiden pätevöitymistä. Stipendi on aina henkilökohtainen. Tutkijastipendi tukee kunnianhimoista ja haastavaa tutkimustyötä tekevää tutkijaa, jonka tavoitteena on väitöskirja. Opinnäytetyön loppuunsaattamisstipendi mahdollistaa väitöskirjan tai lisensiaattityön saattamisen loppuun. Post doc -stipendi on tarkoitettu itsenäiseen väitöksen jälkeiseen tutkimustyöhön tai väitöskirjan jälkeiseen tutkimistyöhön ja opintoihin ulkomailla. Matkastipendin turvin tutkijat pääsevät kansainvälisiin konferensseihin. Muu stipendi on tarkoitettu muuhun tutkimus- ja kehittämistoimintaan sekä uuden tiedon tuottamiseen: kirjoitustyö julkaisua varten tai muu tutkimus- ja kehitystoiminta.

Lisätietoa tutkimuksista, määrärahoista, hakukriteereistä ja hakuajoista www.tsr.fi

Videoilla uusimpia työelämäaiheita

Työsuojelurahaston videot esittelevät uusinta tietoa, jota on kertynyt rahaston tukemissa tutkimus-, kehitys- ja tuotteistushankkeissa. Tutkijat ja usein myös työpaikkojen edustajat ovat esitelleet aiheita Tutkimus tutuksi -tapaamisissa, joista tallennearkistossa on editoidut videot, kestoltaan noin puolitoista tuntia. Lyhyillä videoilla tutkijat kiteyttävät asiansa muutamaan minuuttiin.

Kaikki tuotetut ohjelmat ovat tallennearkistossa, ja ne ovat vapaasti katsottavissa ja hyödynnettävissä. Seuraavassa on otos tuoreimmista videoista.

> Inhimillinen ja tehokas sosiaali- ja terveysjohtaminen oli Tutkimus tutuksi -tapaamisen aiheena 31.3.2017. Tilaisuudesta editoidulla tallenteella yliopistonlehtori Ville Pietiläinen esittelee Lapin yliopiston koordinoiman hankkeen keskeisiä tuloksia. Lyhyellä videolla Lapin yliopiston hallintotieteen professori Antti Syväjärvi ja Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela kertovat, miten inhimillisyyden ja tehokkuuden näkökulmat ovat toisiinsa sovitettavissa sosiaali- ja terveysjohtamisessa.

> Hyvinvointi monitilatoimistoissa. Tutkimus tutuksi -tilaisuus 27.1.2017 käsitteli kahta hanketta monitilatoimistojen vaikutuksista muun muassa työntekijöiden hyvinvointiin ja sisäympäristön laatuun. Tilaisuuden tallenteella psykologi Annu Haapakangas selostaa Turun ammattikorkeakoulun tutkimusta, joka seurasi työntekijöiden hyvinvoinnin muutosta siirryttäessä huonetoimistosta monitilatoimistoon. Työterveyslaitoksen Työtilat-yksikön johtaja Sanna Lappalainen, tutkija Pia Sirola ja ylilääkäri Jari Latvala kertovat puolestaan Työterveyslaitoksen ja Helsingin yliopiston Monitilatoimistojen sisäympäristö, käytettävyys ja tilankäyttäjien hyvinvointi (MOSI) -hankkeen tuloksista. Lyhyellä videolla tutkimusten antia selvittävät Turun ammattikorkeakoulun vanhempi tutkija Valtteri Hongisto ja Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Marjaana Lahtinen.

> Työväkivallan torjunta ensiavussa ja päivystyksessä oli Tutkimus tutuksi -tapaamisen aiheena 18.11.2016. Tutkijat Sanna Anttila ja Johanna Pulkkinen esittelevät videolla Tampereen teknillisen yliopiston tutkimusta, jossa koottiin ja kehitettiin työväkivallan hallintakeinoja ensiapu- ja päivystysyksiköiden tarpeisiin. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin työsuojelupäällikkö Asta Lehtiö ja Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän työhyvinvointipäällikkö Marita Simola kertovat käytännön kokemuksista Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen keskussairaaloissa. Lyhyellä videolla tutkija Sanna Anttila kertoo tutkimuksesta ja työsuojelupäällikkö Asta Lehtiö antaa esimerkkejä käyttöön otetuista toimista väkivallan torjunnassa.

> Aivotyö toimivaksi -menetelmä. Tutkimus tutuksi -tapaaminen 9.9.2017 esitteli Työterveyslaitoksen tuotteistamaa menetelmää, joka on tarkoitettu työterveyshuollon psykologien ja aivotyökuormasta huolta kantavien työpaikkojen käyttöön. Tilaisuudesta editoidulla tallenteella erikoistutkija Virpi Kalakoski ja kehittämispäällikkö Teppo Valtonen kertovat nykytyön kognitiivisista kuormitustekijöistä ja menetelmän tarjoamista keinoista kuormituksen haltuunottoon. Lyhyellä videolla Virpi Kalakoski esittelee keinoja parantaa tietotyön ergonomiaa menetelmän avulla.

> Aivotyökaluja stressin hallintaan oli aiheena Tutkimus tutuksi -tilaisuudessa 27.5.2017. Tallenteella Aalto-yliopiston tutkija Simo Järvelä kertoo RelaWorld-virtuaaliympäristöstä, jossa työntekijä voi rentoutua kesken työpäivän. Managing partner Markus Kivikangas Sentarum Neuro-science Oy:stä ja Caleidocons Oy:n sertifioitu coach Päivi Äijälä esittelevät neurofysiologista stressireaktiota mittaavaa painekäyttäytymistestiä. Aivotutkimusta hyödyntävä työkalu antaa vauhtia tiimicoachingprosessiin. Lyhyellä videolla Simo Järvelä ja Päivi Äijälä kertovat lisää aiheistaan.

www.tsr.fi/tsr-videot

Videot ovat nähtävissä myös YouTubessa ja Vimeolla.

Seuraa Työsuojelurahastoa Twitterissä

Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastauksia kpl