Työsuojelurahaston tietokirjastipendi: rahoitusta työelämäaiheisen tietokirjan kirjoittajalle

– Tietokirja on hyvä tapa levittää työelämäaiheista tutkittua tietoa. Tuemme tietokirjan kirjoittamista uudella tietokirjastipendillä, Työsuojelurahaston toimitusjohtaja Kenneth Johansson sanoo.

Työsuojelurahaston toiminta | 1.12.2020

Työsuojelurahaston tietokirjastipendi: rahoitusta työelämäaiheisen tietokirjan kirjoittajalle

Teksti: Leena Huovila

Kuva: iStock ja Liisa Takala

Tietokirjan kirjoittaminen vaatii aikaa ja keskittymistä – ja turvattua toimeentuloa. Työsuojelurahaston uusi tietokirjastipendi tarjoaa rahoitusta työelämäaiheisen tietokirjan kirjoittamiseen.

Työsuojelurahaston lanseeraama uusi tietokirjastipendi on täsmärahoitusta tutkittuun tietoon perustuvan työelämäaiheisen tietokirjan kirjoittamiseen.

– Tietokirjastipendi korvaa muu stipendi -rahoitusmuodon, josta aiemmin tuimme tietokirjojen kirjoittamista. Itse asiassa suurin osa hyväksytyistä muu stipendi -hankkeista oli tietokirjojen sisällön tuottamista. Uudistuksen jälkeen jo tietokirjastipendin nimi kertoo hakijoille, mistä on kysymys, toimitusjohtaja Kenneth Johansson kertoo.

Intohimo näkyy hyvästä hakemuksesta

Johanssonin mukaan tietokirjastipendin rahoitusehdot ovat käytännössä samat kuin aiemminkin. Tietokirjan sisällön on liityttävä Työsuojelurahaston rahoitusalueisiin: työturvallisuuteen, työterveyteen, tuottavuuteen tai työelämän suhteisiin. Näkökulman on oltava laajasti suomalaista työelämää koskeva.

Oppaita, opinnäyteyön tekemistä, mielipidekirjallisuutta tai pamfletteja ei rahoiteta.

Stipendi myönnetään 2–6 kuukauden ajaksi ansiotulon menetykseen. Summa on enintään 2 000 euroa kuukaudessa.

Johansson korostaa, että hyvän kirjan lähtökohta on hyvä hakemus.

– Hyvästä hakemuksesta loistaa läpi, kuinka syvällä tekijä on aiheessaan. Intohimo näkyy hyvästä hakemuksesta, hän sanoo.

”Hyvästä hakemuksesta loistaa läpi, kuinka syvällä tekijä on aiheessaan.”

Työsuojelurahasto edellyttää hakemuksessa kirjan sisällysluetteloa, josta selviää, mitä kirja pitää sisällään. Lisäksi hakemuksessa on oltava mukana kustantajan kanssa tehty aiesopimus tai kustannussopimus. Myös markkinointisuunnitelmasta ja esimerkiksi sosiaalisen median kanavien hyödyntämisestä markkinoinnissa on kerrottava hakemuksessa.

Tietokirjastipendiä voi hakea kolme kertaa vuodessa: hakuajat päättyvät 15.1., 15.5. ja 15.10.

Viimeistelyä ja laatua rahoituksella

Vuosina 2015–2019 rahasto tuki yhteensä 27:ää tietokirjaa muu stipendi -rahoituksella, vuosittain keskimäärin viittä tai kuutta kirjaa.

Työpsykologian tohtori, bisnespuhuja, johdon sprarraaja ja tietokirjailija Helena Åhman sai muun stipendin tietokirjaansa varten loppuvuonna 2018 (180152).

Kirja Keskusteluälykkyys painetilanteissa ilmestyi Alma Talentin kustantamana syksyllä 2019. Kirja on aiheeltaan hyvin ajankohtainen, tavoittanut laajasti lukijoitaan, ja siitä on tulossa kolmas painos. Åhman on kirjallaan yksi kuudesta finalistista tavoittelemassa Suomen Ekonomien bisneskirjapalkintoa, joka jaetaan alkuvuonna 2021.

– Työsuojelurahaston tuki oli hyvin merkityksellistä. Tukiaikana pystyi keskittymään kirjan tekemiseen, ja kaikki työ ja viimeistely kirjan hyväksi lisäsivät sen laatua, Åhman sanoo.

Åhman koki hakuprosessin ja raportoinnin sujuvaksi. Jos tuli kysymyksiä, niihin vastattiin – apua ja tukea sai.

Kirjan kirjoittaminen vaatii aikaa ja keskittymistä.
Kirjan kirjoittaminen vaatii aikaa ja keskittymistä.

”Pystyn keskittymään kirjaan”

Psykologi, tietokirjailija ja kouluttaja Tony Dunderfelt sai marraskuussa Työsuojelurahastolta päätöksen tuesta uutta tietokirjaansa varten – vielä muu stipendi -rahoitusmuodosta (200498).

Hyvä fiilis – Mielen hyvinvointitaidot työelämässä -kirjan on määrä tulla julki alkukesästä Dialogia Oy:n kustantamana.

Kirjan taustalla on vuosien pitkäjänteinen työ aiheesta. Työsuojelurahasto on tukenut eri rahoitusmuodoista Mielen hyvinvointitreenit työpaikalla (MHTT) -valmennusohjelman tuotteistusta (115330) ja Hyvä fiilis -älypuhelinsovellusta (190181). Ensimmäisenä hankkeena oli MHHT-ohjelman pilotointi kehittämishankkeessa (114178).

”Stipendin tuella pystyn keskittymään kirjantekoon, kun voin vähentää muita töitäni.”

Dunderfelt kertoo käyvänsä tulevassa kirjassa tutkittuun tietoon perustuen seikkaperäisesti läpi, miksi mielen hyvinvointi ja sitä tukevat, harjoiteltavissa olevat taidot ovat tärkeitä työelämässä.

– Stipendin tuella pystyn keskittymään kirjantekoon, kun voin vähentää muita töitäni, Dunderfelt sanoo.

Dunderfelt arvioi, että tietokirjan kirjoittajat löytävät uuden tietokirjastipendin paremmin kuin muu stipendi -rahoitusmuodon.

– Vaikka olin saanut tukea Työsuojelurahastolta aiemminkin, en olisi edes tiennyt, että rahasto tukee kirjojen kirjoittamista, ellei tutkimusasiantuntija olisi siitä maininnut.

– Tietokirjastipendi on täsmällisempi nimi tukimuodolle.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastauksia kpl