TSR-tietoa

• 16.05.2018

Työtä kannattaa tutkia

Tervetuloa Tiedon sillalle!

Käsissäsi on jälleen valittuja paloja Työsuojelurahaston tuella toteutetuista menestystarinoista työelämän tutkimuksen ja kehittämisen saralla. Jokainen löytää tapauksista varmasti omaa työtään ja persoonaansa koskettavaa uutta tietoa.

Tiesitkö esimerkiksi, että professori Mika Kivimäen tutkimusryhmä lupaa lähivuosina helppokäyttöisen, kaikille avoimen verkkosovelluksen, jonka avulla oman tulevaisuuden ennustaminen työkyvyn osalta mahdollistuu. Se voi olla pelottavaakin, mutta antaa ainakin mahdollisuuden vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa – jopa eläkeikään saakka. Samat tutkijat ovat aiemmin osoittaneet, että perusterveillä keski-ikäisillä ja nuoremmilla huonot elintavat lisäävät enemmän sydänsairauksien ja aivohalvauksen riskejä kuin työolot.

Tiedon sillan jutuista nousee ilmiönä esiin työhön liittyvä muutos ja siihen lähes poikkeuksetta liittyvä vastarinta. Vaikka muutos on pysyvä olotila, kaikki muutokset eivät ole tarpeen. Muutosideat kannattaakin puntaroida huolella ennen niiden toteuttamista. Lempäälän kunnan esimerkki osoittaa, että pienilläkin muutoksilla saadaan aikaan suuri yhteisvaikutus.

Myös muutosvastarinta voimavarana jää usein työpaikalla hyödyntämättä, sillä koemme sen mielessämme vain kielteisenä ilmiönä. Myytit kannattaa joskus murtaa.

Tutkijatohtori Ilona Suojanen kertoo haastattelussa, että Y-sukupolven asiantuntijoilla onnellisuus työssä alkaa olla jo vaatimus. Onnellisuus koostuu työarjen pienistä hetkistä, kohtaamisista ja työn sujumisesta. Toisaalta onnellisuudella on pimeä puolensa – nimittäin siinä tapauksessa, että työntekijä kokee ulkopuolelta tulevaa pakkoa esittää onnellista, jotta vaikuttaisi menestyneeltä.

Työsuojelurahaston Tiedon silta ilmestyy yli 100 000 kappaleen painoksena. Suurin osa siitä jaetaan Telma-lehden liitteenä kerran vuodessa. Tiedon sillalle pääset myös täällä verkossa. Lehden lisäkappaleita – myös edellisvuosilta – voit pyytää sähköpostitse osoitteesta info@tsr.fi.

Kenneth Johansson
toimitusjohtaja
kenneth.johansson@tsr.fi