Voimaan­tumista ja sisäisen kriitikon toppuut­telua

Työelämässä aistit ja stressijärjestelmä ovat jatkuvasti hiukan ylikuormittuneita. Siksi itsensä johtaminen on Sanna Fäldtin mukaan tärkeää.

Työhyvinvointi | 3.2.2020

Voimaan­tumista ja sisäisen kriitikon toppuut­telua

Teksti: Joanna Sinclair

Kuva: Liisa Takala

Nauti työstäsi! Naisen voimakirja työelämään on teos, joka herättelee suomalaisnaisia johtamaan itseään niin, että he voivat keskittyä työssään vahvuuksiinsa, lisätä itsemyötätuntoaan ja flow-kokemuksia. Kirja auttaa myös tyynnyttelemään omaa sisäistä kriitikkoa ja löytämään työstä ja arjesta enemmän iloa.

Teoksen kirjoittaja on Sanna Fäldt, viestinnän, muutosjohtamisen ja työpsykologian asiantuntija, valmentaja ja mindfulness-ohjaaja.

Vahvasti tutkittuun tietoon nojaavaan kirjaan on kiteytetty keskeiset oivallukset, jotka Fäldt on kerännyt niin työurallaan viestinnän johtotehtävissä kuin viimeisen 10 vuoden aikana opiskellessaan ja soveltaessaan työ- ja organisaatiopsykologiaa muutosviestinnässä.

Tietotulvassa ei kannata unohtaa itsensä johtamista

Nauti työstäsi! on jaettu kolmeen osaan: itseen, omaan työhön ja omaan työyhteisöön. Jokaisen luvun lopussa on harjoituksia, joiden avulla opit voi viedä käytäntöön.

Itsensä johtaminen on Fäldtin mukaan tärkeää, sillä työelämässä aistit ja stressijärjestelmä ovat jatkuvasti hiukan ylikuormittuneita.

”Tieto kulkee tavattoman nopeasti ja meiltä myös odotetaan vastauksia paljon ripeämmin kuin ennen. Monella meistä on jatkuvasti hiukan levoton olo”, hän toteaa.

Jos käyttää aikansa reaktiivisesti siihen mitä muut vaativat, saa pieniä mielihyväannoksia pidetyistä palavereista ja lähetetyistä viesteistä, mutta syvään keskittymiseen ja isommille kokonaisuuksille ei jää aikaa.

”Varsinkin me naiset haluamme olla kaikessa hyviä, mikä voi johtaa jatkuvaan riittämättömyyden tunteeseen. Itsensä johtamisella voi saada hallinnan tunnetta”, Fäldt alleviivaa.

Pirjo ja Tyyne tasapainoon

Fäldt saa teoksestaan roppakaupalla palautetta. Yksi kirjan suosituimpia oppeja liittyy siihen, ettei ihminen ole yhtä kuin ajatuksensa.

”Meillä kaikilla on mielissämme sisäinen kriitikko, jota kannattaa oppia toppuuttelemaan – sillä jos sisäisen kriitikkonsa kaikkia vaatimuksia kuuntelee, voi suorittaa itsensä uuvuksiin”, Fäldt huomauttaa.

”Jokaisen kannattaisi opetella tarkkailemaan ja kyseenalaistamaan omaa ajatteluaan”, hän jatkaa.

Fäldt on nimennyt mielen kriitikon tuttavallisesti Pirjoksi. Yksi keino oppia johtamaan omaa ajatteluaan on se, että asettaa päänsisäiselle Pirjolle rajat. Kun Pirjo kritisoi, voi äänelle sanoa samat asiat, jotka sanoisi vastaavassa tilanteessa hyvälle ystävälleen.

”Kun puhuttelet itseäsi kuin hyvää ystävääsi, pään sisällä kuuluu toinen ääni. Hänet olen nimennyt Tyyneksi. Hän tyynnyttää ja muistuttaa, että olet oikeasti mainio ihminen”, Fäldt neuvoo.

Fäldt korostaa, ettei tavoitteena ole Pirjon vaientaminen kokonaan, vaan tasapaino arvostelevan ja lempeän äänen välillä. Jos muistaa päästää armollisen Tyynen ääneen, ei ole riippuvainen muiden antamasta myönteisestä palautteesta, eikä ajaudu ylisuorittamaan vain saadakseen muilta kehuja.

Sanna Fäldtin kirjoittama teos Nauti työstäsi! auttaa suomalaisnaisia keskittymään työssään vahvuuksiinsa ja puhuttelemaan itseään kuin hyvää ystävää.
Sanna Fäldtin kirjoittama teos Nauti työstäsi! auttaa suomalaisnaisia keskittymään työssään vahvuuksiinsa ja puhuttelemaan itseään kuin hyvää ystävää.

Ihannetyöyhteisössä keskitytään vahvuuksien kehittämiseen

Fäldt muistuttaa ihmisen kasvavan ja kehittyvän parhaiten saadessaan toimia asioiden parissa, josta nauttii. Ihannetyöyhteisössä jokainen saisi hyödyntää vahvuuksiaan ja kokea työn imua, eli flowta.

”Aivomme kehittävät yhteyksiä nopeammin toimiessamme vahvuusalueillamme”, Fäldt kertoo.

Työyhteisökin hyötyy ihmisten keskittyessä asioihin, joista saadaan nopeammin tuloksia. Silti esimerkiksi kehityskeskusteluissa puhe kääntyy usein ihmisen heikkouksiin.

”Ihannetyöyhteisössä ihmisillä olisi työkaluja vahvuuksien tunnistamiseen. Jokainen työntekijä saisi toimia vähintään 20 % työajastaan omilla vahvuusalueilla”, Fäldt tähdentää.

”Lähijohtajat puolestaan saisivat keskittää 50 % ajastaan puhtaasti johtamiseen. Valmentavat lähijohtajat osaisivat antaa työntekijöille sopivasti itsemääräämisoikeutta ja tukea”, hän sanoo.

Fäldtin maalailemassa ihannetyöyhteisössä lähijohtajaksi ei edettäisi pelkällä ammatillisella osaamisella ja meriiteillä. Johtajiksi nostettaisiin yksilöitä, joiden vahvuutena ja intohimona on toisten ihmisten voimauttava johtaminen.

Työsuojelurahaston tuki validoi aiheen tärkeyden

Fäldt työskenteli kevääseen 2019 asti markkinointi- ja viestintäjohtajana Deloittella. Nykyisin hän toimii valmentajana perustamassaan Bravers-yrityksessä. Nauti työstäsi! -teoksen kirjoittamiseen Fäldt sai stipendin Työsuojelurahastolta.

”Työsuojelurahaston apu oli minulle valtavan iso asia. Se oli ulkopuolinen validointi aiheen tärkeydestä ja auttoi minua saattamaan kirjoitustyön päätökseen – ja samalla yrittäjyyden alkuun”, Fäldt kiittää.

Fäldtin teokselle on luvassa jatkoa: Pirjo ja Tyyne saavat pian oman kirjansa. Kirjoitustyö ja kirjan kuvittajavalinta ovat jo käynnissä.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastauksia kpl